КФС „ИЗЦЕЛЕНИЕ“


kfs-iscelenie_1КФС „ИЗЦЕЛЕНИЕ“
На тази КФС е записана поляризация на свещенното езеро в Самарска област.Препоръките за употреба са същите, както при базовите коректори на функционално състояние.
Следва публикуване с разрешението на Олег Беда по материали от неговата книга „Живите извори“ 2011г.
„Свещеното езеро- едно от най-почитаните свети места в региона на Самара. То се намира в покрайнините на село Съезжее, в предградието-тясно, криволичещо.Преди няколко години то продължаваше четиристотин метъра.Сега стана плитко и обрасло с трева.
Имало е едно село през 1787г. Според легендата, по време на строителството на селския храм, работел безкористно и състрадателно към ближните си зидарят Кузма, известен в окръга със своята праведност и аскетизъм. Смята се, че един благочестив живот на техния сънародник помага на хората да разберат, в чест на кого да се освети олтара на църквата- в чест на Светите Козма и Дамян безсребърници.
Разкопките на археолозите на високия хълм в близост до езерото показват, че е имало древни селища. По бреговете на езерото,според разказите на старите жители на селото, са живеели отшелници. До неотдавна там все още се намирали дървени кръстове и кадилници, но езерото станало известно през 1958година, когато Господ явил чудо на хората. Главната свидетелка на това чудо, Зоя ЕгоровнаГордеева, починала на 04.12.2006г.,но докато е била жива постоянно го е разказвала:
„По това време работих във свинефермата, която се намира на брега на езерото. Беше зима. Взимахме вода за животните от езерото. Пристигнах на кон и просто започнах да си наливам вода от дупката, когато водата започна да свети с необикновена светлина, всичко засия. В това сияние аз видях църква, олтар, Божията Майка, Свети Никола, ангели, архангели. Тичах около отвора, виках и плачех.Тук също искаше да си налее вода жена, която работеше в близката птицеферма. Тя също видя това чудо. В същата нощ жителите на съседните села видели как огнен стълб от небето слязъл и влязъл в езерото.“
Разказаното от жената ентусиазирало целия окръг-към езерото заприиждаха хора. Много от тях Господ изцели като по чудо, някои укрепил във вярата. А тези жени след това няколко пъти я викаха в милицията, принуждавайки ги да се откажат от видяното. Местните власти напълниха езерото с оборска тор, слама, изливаха дизелово гориво, гонеха хората спожарникарския маркуч.Но небесното видение на езерото продължаваше.Очевидци станаха, както местните жители, така и посетителите.
Известен е случай, при който е пенсиониран военен, а сега художник иконописец от Самара, станал свидетел на това как от водата на езерото се показал голям дървен кръст. След известно време той се изгубил под водата. Друг мистериозен феномен е още обект на изследване от учените в Самара. Една сутрин, при изгрев слънце, от небето над езерото, на брега и на поляната започнали да падат разноцветни топки. Били толкова много. Топките плували във водата, движили се по земята, а хората се опитвали да ги хващат, но те избягвали това – така, че никой не могъл да улови нито една.
От 2005г. в селото започна да се възстановява Кузма-Дамянския храм. И възникна традиция: пристигащите поклонници, след Божествената литургия по случай празника на Дева Мария от Казан тръгват от църквата в шествие до езерото-около четири километра. След молебена/службата в близост до светото езеро свещеникът поръсва със светена вода поклонниците.След това хората влизат във водата. Езерото условно е разделено на мъжка и женска половина. След празника в храма пристигат писма с разкази за изцеления.
Настоятелят на църквата в село Съезжеесвщеник Владимир Юдаков/който сега е покойник/ разказваше:
-Казанско- Богородичното езеро действително е Богоизбрано място. Това го усеща всеки човек, който е бил тук.Освен тези събития, както и многото изцеления, хората забелязват още такива особености: На първо място, на брега на езерото никога няма мухи и комари, въпреки,че на съседните езера има множество от тях. На второ място, водата е много топла и има висока плаваемост. Дълбочината на езерото е много голяма. Много потапящи се виждат необичайна „златна светлина“. И въпреки, че водата през втората половина на лятото „цъфти“, тя никога не е зелена. Необходимо е да се разширят водораслите, за да се види дъното на голяма дълбочина. Колкото по-дълго водата се съхранява в съд, толкова по-прозрачна става, дори водораслите и утайката се разтварят. Съхранява се в продължение на десетилетия, приятна е на вкус и мирис. Трето, има много риба, но тя не се хваща. Четвърто, тук са запазени и се отглеждат растения, които ги няма никъде другаде в Самарска област. Езерото е предмет на проучване от учени и специалисти- биолози. През 2006г. на високия бряг на езерото започва изграждане на параклис в чест на Дева Мария от Казан. За какво се молят: Светената вода на езерото лекува стави, травми на гръбначния стълб, избавя от никотинова и алкохолна зависимост, възвръща зрението и особено помага на парализираните.
Веднъж от село Богатое доведоха обладана от нечиста сила млада учителка. Опитите на няколко силни мъже да я напоят с вода и да я изкъпят в езерото завършиха с неуспех. Едва, когато беше отслуженмолебен и когато хората четиридесет пъти изпяха молитвата „Богородице Дево, радвай се“ учителката се отпусна и пи вода. Изкъпаха я и след това тя стана оздравя.
Всяка събота в 12.00ч. на Казанско-Богородичното Свето езеро се отслужва молебен за здраве с четене на Акатиста в чест на иконата на Пресвета Богородица от Казан.
cr

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>